Schrijf je direct in voor de nieuwe oudertraining!

Goudeerlijk - voor een betere relatie tussen ouders en kinderen

Blog

  • Voor ouders & professionals
  • Praktische aanpak
  • Coaching & opleiding

Boeien of niet boeien

Boeien is alles waar hij nog enigszins moeite voor doet of plezier in heeft. Niet Boeien is alles wat moet, verplicht is of iets wat de leraar, vader of moeder, coach, tandarts, orthodontist heeft bedacht en hij niet.

Voorbeelden. School is absoluut een van de categorie niet boeien. Met zo min mogelijk inspanning een voldoende halen (lees 5,5) is dan weer wel boeien. Sport is absoluut boeien. Gamen is Boeien met een vetgedrukte B. Net als snoep als het maar zoet en veel is. “Mam, wist jij dat je bij Appie voor 99 cent een kilo kruidnoten kunt kopen? “ En vervolgens vind ik drie halflege zakken in zijn bureaula  wat dan weer Niet Boeien is. “Ruim ik straks wel op, mam!” Om het uiteraard weer te vergeten want er is wel een wil hoor, maar opruimen valt toch ruim onder Niet Boeien.

Meisjes is nog een beetje tussenin. Vooral Boeien wanneer ze stom (dat woord gebruikt hij overigens nooit hoor) en Niet Boeien als ze zijn aandacht willen.

Verder is alles in huis  Niet Boeien als het niet met WIFI of beeldschermen te maken heeft. Gelukkig is de hond nog wel Boeien, uitlaten dan natuurlijk weer niet. Geld is absoluut Boeien. Ook hoeveel voetballers, bloggers, vloggers en weet ik veel allemaal verdienen. Dure auto’s doen ook mee.

Wat anderen vinden over hem wil hij zelf in categorie Niet Boeien plaatsen. Maar ik merk dat het toch stiekem ook wel onder Boeien valt. “Ze begrijpen me niet mam, op school”,  vind ik daar een voorbeeld van. Knuffels aan pap en mam vallen gelukkig nog onder Boeien en Niet boeien wat anderen daarvan vinden.

En wat mij dan helpt om hem te bereiken?  Dan heb ik soms mijn eigen ideeën eerst opzij te zetten. Over hoe het hoort en wat ik belangrijk vind. En dan lukt uiteraard toch echt niet altijd. Heus niet. En dan verval ik uiteraard in mopperen. En als ik merk dat ik weer wat te doen heb omdat ik daar teveel in verval dan kan ik heerlijk terugvallen op mooi model, het NLP-communicatiemodel,  wat wij ook gebruiken in onze training. Dat gaat over hoe communicatie werkt en hoe het komt dat wij  de wereld allemaal anders zien. En wat je kunt doen om je gedrag (lees te veel  mopperen) te veranderen. En dan krijg ik weer keuze. 

En jij? Voel jij keuze in je gedrag tegenover je kinderen? Of overkomt het je? Dat je als moeder weer aan het mopperen, boos of juist niks zegt terwijl je het anders wil. Of dat je het wel probeert om rustig te blijven maar dat je van binnen inmiddels kookt? Zo herkenbaar! En interessant toch om dat eens een keer te bekijken en te puzzelen hoe je het anders wil.

En terwijl ik zelf ook aan het puzzelen ben met zoonlief  bedenk ik me dat het als puber heerlijk is om twee categorieën te hebben. Overzichtelijk. En ik kijk liefdevol naar hem en hoe hoe zijn leven aan het ontdekken is. Want dat vind ik dan wel weer boeien..

 

Krachtig, inspirerend en met een knipoog (en daarmee een fijne sfeer). Sterke avond dames!

kindertherapeut en deelnemer workshops